Πέθανε η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, η ηθοποιός του θεάτρου Όλγα Τουρνάκη. Την είδηση γνωστοποίησε μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

«Ντόγκβιλ» (2005) – Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή /  Στράτος Χρήστου (Κος Χένσον), Ζωζώ Ζάρπα (Κα Χένσον), Όλγα Τουρνάκη (Μα Τζίντζερ), Νίκος Σταυρακούδης (Μπιλ Χένσον).
 

Η ανάρτηση του

Μόλις μάθαμε ένα ακόμα θλιβερό νέο. Έφυγε από κοντά μας ή σπουδαία φίλη και ηθοποιός, η Όλγα Τουρνάκη, που τίμησε με την παρουσία της το θέατρο μας και υπηρέτησε το Εθνικό μας θέατρο για πάρα πολλά χρόνια με ρόλους σημαντικούς, η σπουδαία δασκάλα τόσων ηθοποιών και κυρίως μια Κυρία στην ζωή. Είχα την μεγάλη τύχη να παίξω μαζί της… Το αστείρευτο χιούμορ της δεν χάθηκε ποτέ. Όλγα μου αγαπημένη καλό ταξίδι .Η ζωή σου είναι μήνυμα για όλους μας.. Η φωτογραφία είναι από το αφιέρωμα που κάναμε στο ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ του 2019. Η εξόδιος ακολουθία αύριο στο Πρώτο κοιμητήριο Αθήνας.

Πέθανε η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη

«Άστεγοι» (1997) / Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή / Φώτης Αρμένης (Σύζυγος), Όλγα Τουρνάκη (Μαρίκα), Βέρα Ζαβιτσιάνου (Μητέρα).
 

Ποια ήταν η Όλγα Τουρνάκη

Γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Σπούδασε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο.

Πέθανε η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά το αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό (Εκάβη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.ά.), το 1959 προήχθη σε Κορυφαία (Ορέστεια, Βάτραχοι-Κύκλωψ κ.ά.), ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.).

Πέθανε η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη

Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004). Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες (Οι ξενιτεμένοι, Στο δρόμο του Θεού, Αθώος ή ένοχος, 1922 κ.ά.). Μεταξύ 1971 και 2006 εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές (Αστροφεγγιά, Ετυμηγορία, Η κραυγή των λύκων, Λούμπεν κ.ά.). Μεταξύ 1978 και 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.).

Πέθανε η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη

Πετυχημένες γυναίκες (1984) / Εθνικό Θέατρο: Νέα Σκηνή / Λίλη Παπαγιάννη (Μαρλέν), Όλγα Τουρνάκη (Τζόυς)

Έχει συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη /Αδάμης, Ηρώδειο, 1978).

Source link

avatar
News Reporter
Δεν με λες και δημοσιογράφο, ούτε και blogger, κάτι το ενδιάμεσο είμαι, μια μεστίτσος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.