Πώς να προστατέψετε το WordPress σας από επιθέσεις DDoS

Πώς να προστατέψετε το WordPress σας από επιθέσεις DDoS

Πρέπει να έχετε ακούσει από την MyIP.gr για μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS) εάν έχετε συμμετάσχει σε μια διαδικτυακή επιχείρηση.

Το DDoS δεν είναι κάτι καινούργιο, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και οι χάκερ το χρησιμοποίησαν για να θέσουν εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες Ιστού στέλνοντας πολλά αιτήματα στον διακομιστή του θύματος.

Εάν η επιχείρησή σας βασίζεται στον ιστότοπό σας, δεν μπορείτε να διακινδυνεύσετε να πέσετε θύματα χάκερ. οπότε πρέπει να το προστατεύσετε από επιθέσεις DDoS. Αυτό το ιστολόγιο θα μοιραστεί τις βέλτιστες πρακτικές για να γίνει αυτό και θα μοιραστεί όλα τα μέτρα προστασίας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Πριν ξεκινήσουμε να μάθουμε πώς να προστατεύετε τον ιστότοπό σας WordPress από επιθέσεις DDoS, ας μάθουμε περισσότερα για τις επιθέσεις DDoS και τη λειτουργία τους.

Τι είναι μια επίθεση DDoS;

Το DDoS ακολουθεί την προσέγγιση ενός εισβολέα που στέλνει κίνηση (ή «αιτήματα») μέσω παραβιασμένων δικτύων και υπολογιστών σε έναν μόνο στόχο, καθιστώντας το στοχευμένο σύστημα τόσο απασχολημένο που σταματά να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε άλλα αιτήματα προέρχονται από νόμιμους χρήστες.

Οι εισβολείς χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές για να στοχεύσουν και να εκβιάσουν συγκεκριμένους ιστότοπους και να ζητήσουν λύτρα. Οι μη ασφαλείς συσκευές και οι χρήστες που ακολουθούν κακές ψηφιακές πρακτικές είναι πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις DDoS.

Αυτές οι επιθέσεις είναι αρκετά δύσκολο να αποφευχθούν επειδή η κακόβουλη κυκλοφορία προέρχεται από διάφορες πηγές. Ωστόσο, ακολουθώντας τις βέλτιστες ψηφιακές πρακτικές και επιλέγοντας έναν ασφαλή πάροχο φιλοξενίας WordPress, ο καθένας μπορεί να προστατεύσει τους ιστότοπούς του από αυτές τις επιθέσεις.

Πώς λειτουργεί το DDoS;

Ένας διακομιστής ή ένα δίκτυο-στόχος λαμβάνει αιτήματα από παραβιασμένα συστήματα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης DDoS. Τα αιτήματα είναι τόσο συχνά που το όριο εύρους ζώνης ενός δικτύου πόρων ενός διακομιστή μεγιστοποιείται. Αυτό επιβραδύνει την απόκριση του διακομιστή και σε σοβαρές περιπτώσεις, καθίσταται άχρηστη.

Διαφορετικοί τύποι επιθέσεων DDoS

Οι επιθέσεις DDoS μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο τύπους:

1. Ογκομετρικές επιθέσεις

Επιθέσεις επιπέδου εφαρμογής – Κάθε μία από αυτές τις επιθέσεις μπορεί να εμφανιστεί στα διαφορετικά επίπεδα του μοντέλου OSI (Open Systems Interconnection).

Το μοντέλο OSI είναι ένα εννοιολογικό πλαίσιο που περιγράφει τις λειτουργίες ενός συστήματος δικτύωσης. Χωρίζει το σύστημα δικτύωσης σε επτά επίπεδα που είναι τα εξής:

 1. Φυσική στρώση
 2. Επίπεδο σύνδεσης δεδομένων
 3. Επίπεδο δικτύου
 4. Στρώμα μεταφοράς
 5. Επίπεδο συνεδρίας
 6. Επίπεδο παρουσίασης
 7. Επίπεδο Εφαρμογής

Οι μηχανικοί δικτύωσης λαμβάνουν τη βοήθεια αυτών των επιπέδων για να ανακαλύψουν τα προβλήματα στα δίκτυά τους.

Ας μάθουμε περισσότερα για αυτούς τους τύπους επιθέσεων DDoS:

2. Ογκομετρικές επιθέσεις

Οι ογκομετρικές επιθέσεις στοχεύουν κυρίως το επίπεδο δικτύου και το επίπεδο μεταφοράς του μοντέλου OSI. Αυτή η επίθεση στοχεύει έναν ιστότοπο ή ένα δίκτυο βομβαρδίζοντάς το με κίνηση και αιτήματα από botnet και μολυσμένα συστήματα ζόμπι.

Χρησιμοποιούν μολυσμένα συστήματα για να δημιουργήσουν υψηλό εύρος ζώνης κυκλοφορίας. Τα συστήματα κατανέμονται γεωγραφικά με εύρη ζώνης που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10 TBPS και αυτές οι επιθέσεις γίνονται ακόμη πιο εξελιγμένες.

Επιθέσεις πρωτοκόλλου

Οι επιθέσεις πρωτοκόλλου στοχεύουν τους εξισορροπητές φορτίου και τα τείχη προστασίας για να εξαντλήσουν τους πόρους του διακομιστή. Πλημμυρίζουν τις υποδομές δικτύου με κακόβουλα αιτήματα σύνδεσης.

Επιθέσεις όπως πλημμύρες σύνδεσης, εξάντληση σύνδεσης TCP, πλημμύρες SYN και πλημμύρες ICMP/UDP είναι μερικές από τις επιθέσεις που εμπίπτουν στις επιθέσεις πρωτοκόλλου.

Επιθέσεις επιπέδου εφαρμογής

Οι επιθέσεις DDoS στο επίπεδο εφαρμογής είναι επίσης γνωστές ως επιθέσεις DDoS Layer-7. Αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν συνήθως τα τρωτά σημεία σε εφαρμογές Ιστού στέλνοντας επισκεψιμότητα σε συγκεκριμένες ενότητες ενός ιστότοπου.

Όταν αυτές οι επιθέσεις μολύνουν μια εφαρμογή Ιστού, αυξάνει την κατανάλωση εύρους ζώνης. Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν καταστρέφουν έναν ιστότοπο, αλλά τον επιβραδύνουν κατά πολύ.

Οι επιθέσεις στο επίπεδο εφαρμογών είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν, σε αντίθεση με τις ογκομετρικές επιθέσεις, καθώς η κίνηση φαίνεται σαν πραγματική κίνηση που οδηγείται από ανθρώπους. Συνήθως, χρησιμοποιούν αιτήματα HTTP, DNS και SMTP.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις σημαντικότερες επιθέσεις DDoS στο επίπεδο εφαρμογής:

1. Επίθεση HTTP Flood DDoS

Μια επίθεση πλημμύρας HTTP χρησιμοποιεί τα ψεύτικα αιτήματα HTTP Get ή POST και τα κάνει να φαίνονται νόμιμα για να επιτεθούν σε μια εφαρμογή Ιστού. Αυτές οι επιθέσεις είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν επειδή χρησιμοποιούν τα τυπικά αιτήματα URL.

Η επίθεση πλημμύρας HTTP προσπαθεί να υπερφορτώσει τον στοχευμένο διακομιστή με αιτήματα HTTP, με αποτέλεσμα ο διακομιστής να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην εισερχόμενη κίνηση, δίνοντας στους πραγματικούς χρήστες άρνηση υπηρεσίας.

2. Ασύμμετρες επιθέσεις

Σε ασύμμετρες επιθέσεις, το Application Layer λαμβάνει αιτήματα μεγάλου φόρτου εργασίας που καταναλώνουν πόρους διακομιστή, όπως RAM και CPU.

3. Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με μία βολή

Αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν τόσο τα επίπεδα εφαρμογής όσο και τα επίπεδα δικτύου στέλνοντας αιτήματα υψηλού φόρτου εργασίας σε εφαρμογές σε συνδυασμό με συνεδρίες TCP.

4. Application Exploit Attacks

Το Application Exploit επιτίθεται σε ευπάθειες εφαρμογών στόχων που καταλαμβάνουν ή χειρίζονται μια εφαρμογή για να προκαλέσουν δυσλειτουργία διακομιστή ή λειτουργικού συστήματος. Τα πιο συνηθισμένα είναι η ένεση SQL, η δηλητηρίαση από cookie και η δημιουργία δεσμών μεταξύ τοποθεσιών.

Ακόμη και το Mighty Fall Prey θύμα των επιθέσεων DDoS

Ακόμη και τεράστιοι ιστότοποι μπορούν να πέσουν θύματα επιθέσεων DDoS. Το πρόσφατο παράδειγμα ενός γίγαντα, η επίθεση DDoS έγινε στην Ουκρανία, η οποία στόχευε πολλούς ιστότοπους.

Επίθεση DDoS: Πολλοί ιστότοποι στην #Ουκρανία δεν είναι προσβάσιμοι, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Άμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Privatbank και της Oschadbank, λέει το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας.

Πώς να προστατέψετε το WordPress από επιθέσεις DDoS

Μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις των επιθέσεων DDoS μέσω ορισμένων προληπτικών βημάτων και μεθόδων, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να παρακάμψουμε πλήρως τις δευτερεύουσες επιθέσεις DDoS.

Επίσης, η χρήση κάποιων μεθόδων σε επίπεδο δικτύου μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό της παράνομης κυκλοφορίας. Το σύγχρονο υλικό δικτύωσης διαθέτει εξειδικευμένο υλικό που συνοδεύεται από λογισμικό που μπορεί να ανιχνεύσει και να φιλτράρει την κίνηση.

Διακόπτες και δρομολογητές

Οι έξυπνοι δρομολογητές και διακόπτες είναι εξοπλισμένοι με λογισμικό ικανό να περιορίζει τον ρυθμό. Αυτό βοηθά το υλικό του δικτύου να αναγνωρίζει ψευδείς IP που στέλνουν παράνομα αιτήματα και να τους εμποδίζει να καταναλώνουν περαιτέρω τους πόρους του συστήματος και του δικτύου.

Οι έξυπνοι δρομολογητές και διακόπτες μπορούν εύκολα να μπλοκάρουν επιθέσεις πλημμύρας SYN και επιθέσεις «σκοτεινών διευθύνσεων». Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχετε πρόσβαση για να επενδύσετε στο υλικό δικτύωσης που χρησιμοποιείται από τον πάροχο φιλοξενίας σας.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια διαχειριζόμενη φιλοξενία ιστού WordPress που φιλοξενεί αξιόπιστα κέντρα δεδομένων εξοπλισμένα με υλικό δικτύωσης προηγμένης τεχνολογίας και παρέχει ένα αρχικό επίπεδο ασφάλειας έναντι επιθέσεων DDoS.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους, στη MyIP.gr, συνεργαστήκαμε με τα DigitalOcean, AWS, Vultr, Google Cloud και Linode είναι ότι τα κέντρα δεδομένων τους συντηρούνται πλήρως και είναι εξοπλισμένα με έξυπνο υλικό με το πιο πρόσφατο λογισμικό.

Η MyIP.gr παρέχει πρόληψη DDoS στον πυρήνα δικτύωσης της χωρίς επιπλέον κόστος για τους πελάτες της.

Συστήματα αποτροπής εισβολής (IPS)

Ορισμένα συστήματα εντοπίζουν τη συμπεριφορά των επιθέσεων DDoS. Αυτά προσφέρονται από πολλές εταιρείες ασφαλείας εκεί έξω που έχουν αναπτύξει συστήματα που εντοπίζουν νόμιμα και παράνομα μοτίβα κυκλοφορίας και τα φιλτράρουν.

Τα συστήματα IPS εντοπίζουν θύλακες δεδομένων στο δίκτυο και αποκλείουν κάθε κακόβουλη δραστηριότητα.
Scrubbing και Blackholing

Όλη η εισερχόμενη κίνηση διέρχεται μέσω ενός «κέντρου καθαρισμού» πριν από την πρόσβαση σε ένα δίκτυο ή εφαρμογή. Αυτά διατηρούνται από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μετριασμού DDoS και ως εκ τούτου κοστίζουν πολύ. Ωστόσο, εάν είστε θύμα μεγάλων επιθέσεων DDoS που επηρεάζουν την επιχείρησή σας, τότε δεν έχετε άλλη επιλογή από το να επενδύσετε σε μια υπηρεσία μετριασμού DDoS.

Η MyIP.gr παρέχει ένα αρχικό επίπεδο ασφάλειας στους πελάτες της. Λαμβάνουν πλήρως ενημερωμένους διακομιστές με τείχη προστασίας σε επίπεδο εφαρμογών και διακομιστή που βοηθούν στην ανίχνευση της ασυνήθιστης συμπεριφοράς της κυκλοφορίας και σταματούν τις προσπάθειες εισβολής σε επίπεδο εφαρμογής.

Πρόσθετα μέτρα προστασίας DDoS για WordPress

Είναι καταστροφικό για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη ιστότοπου που υποστηρίζεται από WordPress όταν οι επιθέσεις DDoS τον εκμεταλλεύονται.

Αν και το WordPress συγκαταλέγεται στις καλύτερες λύσεις CMS και υποστηρίζεται από μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών, σχεδιαστών και bloggers. Ωστόσο, το WordPress είναι επιρρεπές σε τρωτά σημεία και ορισμένα από τα exploits χρησιμοποιούνται πολύ εύκολα από εισβολείς DDoS.

Ένας λόγος είναι ότι το WordPress κατέχει μερίδιο 43% σε ολόκληρο τον ιστό, και ως εκ τούτου, είναι ένας ελκυστικός στόχος. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ευθύνης έγκειται στους χειριστές ιστότοπων WordPress. Οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν καν ότι ο ιστότοπός τους χρησιμοποιείται ως ζόμπι για να επιτεθεί σε έναν άλλο ιστότοπο.

Η ασφάλεια του ιστότοπού σας από επίθεση DDoS είναι μια δύσκολη δουλειά. Ωστόσο, για να διασφαλίσετε τη μέγιστη ασφάλεια, μπορείτε να μειώσετε την απειλή επιθέσεων DDoS διορθώνοντας ευπάθειες στους ιστότοπους WordPress σας.

1. Αποκλεισμός λειτουργικότητας XML-RPC στο WordPress

Αυτή η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή από το WordPress 3.5 και παρέχει υπηρεσίες όπως pingback και trackbacks. Αυτά μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν για την αποστολή αιτημάτων HTTP σε έναν ιστότοπο-στόχο.

Μια μεγάλη επίθεση DDoS επιπέδου εφαρμογής μπορεί να συμβεί εάν χιλιάδες ιστότοποι WordPress παραβιαστούν και στείλουν αιτήματα σε έναν ιστότοπο-στόχο παράλληλα.

Συνιστάται ο τερματισμός της λειτουργικότητας XML-RPC στον ιστότοπό σας στο WordPress για να σταματήσουν οι εισβολείς να ξεκινήσουν μια επίθεση DDoS που χρησιμοποιεί pingbacks και trackbacks.

Απλώς προσθέστε τον παρακάτω κώδικα στο αρχείο .htaccess.

 1. # START XML RPC BLOCKING
 2. <Files xmlrpc.php>
 3. Order Deny,Allow
 4. Deny from all
 5. </Files>
 6. # FINISH XML RPC BLOCKING

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο όπως το Disable XML-RPC Pingback για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία pingback και trackback και να διατηρήσετε ανέπαφες άλλες λειτουργίες του XML-RPC.

2. Ενημερώνετε τακτικά την έκδοση του WordPress

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ενημερωμένες τις εκδόσεις των ιστότοπών σας WordPress για να λαμβάνετε όλες τις βελτιώσεις ασφαλείας που εισάγονται με κάθε ενημέρωση.

Η καλύτερη πρακτική είναι να βεβαιωθείτε ότι τα ακόλουθα πράγματα είναι ενημερωμένα:

 • Έκδοση WordPress.
 • Θέματα και πρόσθετα WordPress.
 • Έκδοση PHP στον διακομιστή.
 • Έκδοση Apache & MySQL.
 • Έκδοση MySQL.
 • Έκδοση λειτουργικού συστήματος.
 • Οποιοδήποτε άλλο σενάριο ή λογισμικό που χρησιμοποιείτε.

Εκτός από την ενημέρωση του WordPress και των σχετικών στοιχείων του, η MyIP.gr διατηρεί όλες τις ενημερώσεις από την πλευρά του διακομιστή.

3. Παραμείνετε σε επαφή με τον πάροχο web hosting σας

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο web hosting και να συζητήσετε εάν οι διακομιστές και το υλικό δικτύου έχουν ενημερωθεί με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού. Επίσης, ρωτάτε για τα μέτρα ασφαλείας που παρέχουν οι οικοδεσπότες Ιστού σας.

Η MyIP.gr παρέχει τις ακόλουθες δυνατότητες ασφαλείας στους πελάτες της χωρίς επιπλέον κόστος:

 • Πρόσβαση SFTP & SSH.
 • Τείχος προστασίας επιπέδου εφαρμογής.
 • Τείχος προστασίας λειτουργικού συστήματος.
 • Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας, Κλωνοποίηση διακομιστή και Αυτόματη επούλωση.
 • Αποκλειστική IP σε διακομιστή Cloud.
 • Αυτόματες ενημερώσεις και ενημερώσεις κώδικα του λειτουργικού συστήματος και των υπηρεσιών.
 • Ενημερώσεις και ειδοποιήσεις εφαρμογών.

4. Πρόσθετα ασφαλείας

Η διαμόρφωση μιας προσθήκης ασφαλείας μπορεί να προσθέσει ένα επίπεδο άμυνας στον ιστότοπό σας στο WordPress. Προτιμώ να χρησιμοποιώ το WordFence, καθώς ισχυρίζονται ότι παρακολουθούν ενεργά και αποτρέπουν επιθέσεις DDoS παγκοσμίως σε ιστότοπους του WordPress.

Τα πρόσθετα WordPress Security αφαιρούν ένα κομμάτι από τους διακομιστές ιστού σας, καθώς τα σενάρια τους χρησιμοποιούν πολλούς πόρους για την παρακολούθηση διαφόρων απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει ο ιστότοπός σας.

Ωστόσο, οι πάροχοι web hosting όπως της MyIP.gr προσφέρουν διακομιστές που είναι πλήρως ικανοί να χειρίζονται πόρους που απαιτούνται από προσθήκες ασφαλείας όπως το WordFence.

Δείτε περισσότερα για web hosting:

avatar
News Reporter
Δεν με λες και δημοσιογράφο, ούτε και blogger, κάτι το ενδιάμεσο είμαι, μια μεστίτσος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.